İLETİŞİM

150 TL üzeri ücretsiz kargo

Hamilelik Dönemindeki Değişimler

Kendinizde Sıradışı Değişimler Fark Etmiş Ve Meraklanmış Olmalısınız: Acaba... Hamile miyim?

Belki de adetinizin gecikmesi dışında gebeliğin erken belirtilerini fark etmediniz. Öyle ya da böyle, hamile olup olmadığınızı söyleyecek bir gebelik testi alabilir, daha sonra bir doktor kontrolünden geçerek bundan sonraki doğum öncesi doktor randevularınızı programlayabilirsiniz.

Hamilelik Kaç Ay Sürer?

Gebelikler dokuz ay sürer diye biliyorsunuz, değil mi? Sayılır. Gebelikler, genellikle son adet döneminizin ilk gününden itibaren hesaplanarak 40 hafta (neredeyse 10 ay) sürer. Ama bebeklerin birkaç hafta erken ya da geç gelmesi de görülmemiş durumlar değildir. Ayrıca bazen tam olarak gebe kalınan zamanı belirlemek de zordur. O yüzden, tüm bu değişkenlerle birlikte, “dokuz ay” sadece kabataslak bir süredir.

Gebeliğin aylardansa haftalarla ölçülmesinin ve “12. hafta”, “32. hafta” gibi söylemler duymanızın nedeni budur. Ayrıca “gebelik trimesterleri”ni de sıkça duyacaksınız. Üç gebelik trimesteri şunlardır:

Gebeliğin 1. Ayında Sık Görülen Belirtiler

Gebeliğin birinci ayında, hamileliğin erken belirtileri çok fark edilmeyebilir:

Unutmayın, gebeliğin birinci ayında bu değişim ve durumlardan çoğunu ya da hiçbirini yaşamayabilirsiniz. Hamile olabileceğinizden ilk şüphelenmeniz, adetinizin gecikmesi yüzünden olabilir, sonra da adetleriniz zaten uzunca bir süre kesilecek.

Gebeliğin 1. Ayı: İçerideki ve Dışarıdaki Değişimler

Embriyo Gelişimi: Gebe kaldıktan sonra, döllenmiş yumurta dölyatağı borusundan rahme ilerler ve rahim astarına yerleşir. Yumurta bir sürü hücreye bölünerek embriyoyu oluşturur. Yaklaşık 8. haftada embriyodan minik bir omurgayla kol ve bacaklar gelişir, daha sonra beyin, gözler ve kulaklar oluşmaya başlar.

Vücudunuzdaki Değişimler: Hamile olduğunuzu anladığınızda, beklediğinizden çok farklı şekillerde tepki verebilirsiniz. Hisleriniz dakikası dakikasına değişebilir. Kısmen gebelik hormonlarından kaynaklanan bu duygusal değişimler tamamen doğaldır. Kendinize dinlenmek ve duygularınızı tartmak için zaman tanıyın. Yukarıda açıklanan erken gebelik belirtilerinin dışında çok fazla fiziksel değişiklik fark etmeyebilirsiniz.

Gebeliğin İlk Ayı İçin Kısa Bir Liste

Hamile olup olmadığınızı anlayın: Evde yapılan gebelik testleriyle hamile olup olmadığınızı anlayabilirsiniz. Bu testler genellikle adetinizin gecikmesinden birkaç gün ya da bir hafta sonra yapılınca daha güvenilir sonuç verir.

Doktor kontrolünden geçin: Hamileliğinizi, human koryonik gonadotropin (hCG) hormon seviyenizi ölçen testler de dahil olmak üzere bazı testlerle doğrulayabilecek olan doktorunuza başvurun. Doktorunuz ayrıca bundan sonraki dokuz ay boyunca düzenli olarak gitmeniz gereken kontrol randevularınızı da düzenleyecektir.

Beslenme: Doktorunuza gebelik sırasında sağlıklı beslenme ve hangi vitamin ve besin takviyelerinin sizin için doğru olabileceği konusunda danışın.

Sağlığınıza odaklanın: Sigara ve alkol kullanımı gibi sağlıksız alışkanlıklarınızı bırakmaya ve stres seviyenizi azaltmaya çalışın.

Hislerinizi tartın: Bu, duygusal bir dönem. Envai çeşit fiziksel belirti ve gebeliğin getirdiği bir duygusallık yaşayabilirsiniz. Dinlenin ve sevdiklerinizle hisleriniz hakkında konuşun.

2. AY

Gebeliğin ikinci ayında kendinizi bunalmış, heyecanlı, endişeli, mutlu, hatta belki hepsi ve daha fazlasını bir arada hissedebilirsiniz. Gebelik şimdilik sizin için böyle bir şey.

Gebeliğin İkinci Ayında Sık Görülen Belirtiler

Gebeliğin ikinci ayında çoğunlukla deneyimlenen semptomlar aşağıdaki gibidir:

Bunların hiçbiri hoş belirtiler olmasa da, gebeliğin normal birer parçasıdırlar ve siz sadece bir kısmını yaşayabilirsiniz.

Ruh hali değişiklikleri: Ruh hali değişikliklerinin nedenlerinden biri, human karyonik gonadotropin (hCG), progesteron ve östrojen gibi hormonların vücudunuza akın etmiş olmasıdır. Bu hormonlar ayrıca gaz, kabızlık, mide ekşimesi, baş dönmesi, deri pigmentlerindeki değişim (göğüs uçlarının koyulaşması), kas ağrısı ve varis gibi diğer gebelik semptomlarında da rol oynar.

İnişli çıkışlı ruh haliniz de kendinizi fiziksel olarak nasıl hissettiğinize bağlı olabilir. Örneğin mide ekşimesi ve baş dönmeniz varsa, moralinizin biraz bozuk olması doğaldır.

Sabah Bulantısı: İlk üç ayda sabah bulantınız olabilir. Çoğunlukla sabahları görülmesine rağmen, bulantı günün herhangi bir saatinde de gerçekleşebilir. Çoğu kadın için iyi haberse, bulantının ikinci üç aydageçecek olmasıdır.

Sabah bulantısıyla savaşmak için, dengeli beslenin, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durun, midenizin boş olmaması için sık ve az az yiyin. Sabah uyandığınızda yataktan çıkmadan önce, kan şekerinizi stabilize etmek için sade kraker yemeyi deneyin. Bunun dışında susuz kalmayın ve limon dilimlerini koklamayı ya da emmeyi deneyin.

Aşerme: Gebeliğin ikinci ayı civarında deneyimleyebileceğiniz semptomlardan biri de aşerme ve tiksinmedir. Neden bazı yiyeceklerin bu hisleri yarattığı bilinmez, ama tuhaf görünse de gebelik sırasında sık olarak rastlanır. Canınız tebeşir ya da toprak gibi yiyecek olmayan şeyler çekiyorsa, doktorunuza danışmalısınız.

Gebeliğin 2. Ayı: İçerideki ve Dışarıdaki Değişimler

Cenin Gelişimi: Gebeliğin ikinci ayında, henüz cenin olan bebeğinizin yüz bölümünde ağız, dil ve burnu oluşmaya başlar. Göz kapakları henüz kapalıdır ve daha birkaç ay boyunca açılmaz. Kulak tomurcukları kulak kepçesi şekline doğru gelişmeye başlar. Minik el ve ayak parmaklarına ek olarak ayak tırnakları gelişir. Minik bebeğiniz, henüz hissedemeyecek olsanız da, ufak ufak hareketlenmeye başlayabilir.

Gebeliğin ikinci ayının sonunda organlar, iskelet, kollar ve bacaklar yerli yerinde olacaktır. Ayrıca plasenta da şekillenmiş olacak ve küçüğünüz için hamileliğiniz boyunca besin sağlamaya başlayacaktır.

Vücudunuzdaki Değişimler: Bu aşamada vücudunuzda çok büyük bir değişiklik görülmez, ama göğüslerinizde bir miktar ağırlık ve şişlik hissetmeye başlayabilirsiniz. Hamilelik sırasında bazı kadınlarda, artan kan hacmi ve hormon seviyesi yüzünden varisli damarlar oluşabilir. Egzersiz, varisten korunmanıza yardım edebilir, ayrıca doğumdan birkaç ay sonra varisler de yok olurlar.

Gebeliğin 2. Ayı İçin Kısa Bir Liste

İlk doktor randevuları: Sağlığınızın ve gebelik sürecinin iyi olduğundan emin olmak için tüm doğum öncesi randevularınıza sadık kalın. Bu ayın başında ve genellikle ilk randevunuzda, sağlık uzmanınız fetüsün kalp atışını duyacaktır. İkiz ya da daha fazla bebek bekliyorsanız, birden fazla kalp atışı olacaktır.

Sağlıklı beslenin: Doktorunuz besleyici ve sağlıklı bir hamilelik diyeti için size gerekli önerileri yapacak ve aklınıza takılan soruları cevaplayacaktır.

Gebelikte duygular: Gebeliğinizin ikinci ayında, duygusal durumunuz inişli çıkışlı olabilir. Kendinize bir destek grubu bulabilir ya da sevdiklerinizle hisleriniz konusunda konuşabilirsiniz.

3.AY

Gebeliğin 3. Ayında Sık Görülen Belirtiler

Gebeliğin 3. Ayı: İçerideki ve Dışarıdaki Değişimler

Cenin Gelişimi: Gebeliğin üçüncü ayında, küçüğünüzün cinsel organı şekillenmeye başlar. Yutma ve emme refleksi devreye girer. Duyusal gelişim de devam eder: dış dünyadan gelen boğuk sesleri duyabilmeye başlar ve parlak ışığa karşı duyarlı hale gelir. Doğum zamanı geldiğinde çoğu dökülecek olsa da, cildinde lanugo denilen çok ince tüyler belirmeye başlar.

Vücudunuzdaki Değişimler: Her kadında farklı zamanlarda görünmeye başlasa da, bu ay karnınız kendini biraz belli etmeye başlayabilir. Göğüsleriniz şişebilir. Üç aylık hamileyken tipik olarak görülen gebelik belirtilerinden biri de bulantı nöbetlerinin yerini iştah artışına bırakmasıdır. Yediklerinizin niceliğine değil niteliğine odaklanarak, iyi beslenmeyi unutmayın. Bazı kadınlar ciltlerinde, karın bölgelerinde beliren koyu renk çizgi veya yüzlerinde oluşan koyu renk lekeler gibi renk değişimleri yaşarlar. Bazılarının cildi de pırıl pırıl parlar, eğer size olan buysa, tadını çıkarın.

Gebeliğinizin 3. Ayında Diyet ve Egzersiz

Çoğu kadın bu ayda bulantılarının yok olduğunu ve enerjilerinin yükseldiğini fark eder. Bu enerji patlamasından sağlıklı bir gebelik egzersizi planına başlamak için yararlanın. Egzersiz konusunda acemiyseniz, önce doktorunuza danışın, ancak yine de hamile yogası ve yüzme iyi, güvenli seçenekler olabilir.

Düzenli olarak protein, sebze, meyve ve tam tahılları içeren besleyici bir hamilelik diyetine odaklanmak her zamanki gibi önemlidir. Susuz kalmayın ve günde en fazla 200 miligramdan fazla kahve tüketmemeye dikkat edin.

Doktorunuz size özel diyet önerilerinde bulunabilir, ancak tüm hamile kadınlar yüksek civa içeren balıklar, alkol, pastörize edilmemiş peynir ve süt, işlenmiş etler ve çiğ yumurtadan kaçınmalıdır. Meyve ve sebzeleri yemeden veya hazırlamadan önce iyice yıkamaya dikkat edin.

Gebeliğin 3. Ayı İçin Kısa Bir Liste

Güzel haberi verin: Gebeliğinizin üçüncü ayında, kendinizi bu güzel haberi aileniz ve arkadaşlarınızla paylaşmaya hazır hissedebilirsiniz. Kime nasıl haber vereceğinizi düşünün.

Gebelik izninizi planlayın: İş yerinizde gebelik izninizi nasıl planlayacağınızı düşünmeye başlayın. Seçeneklerinizi araştırın, kendi tercihlerinizi gözden geçirin. İşvereninizle konu hakkında yapacağınız konuşmayı planlayın.

Gebelik egzersizi: Yükselen enerjinizle, karnınız henüz büyümemişken, ikinci üç ayı harekete geçmek için harika bir zamandır. Doktorunuza size uygun olan güvenli ve hafif egzersiz seçeneklerini danışın.

Onunla bağ kurun: Küçüğünüz sesiniz ve kalp atışınız gibi sesleri boğuk şekilde duyabiliyor. Onunla konuşarak, ona şarkılar söyleyerek ya da en sevdiğiniz müzikleri birlikte dinleyerek onunla bağ kurmaya başlayabilirsiniz.

Eşinizle konuşun: Hamilelik, anne ve babanın paylaşabilecekleri bir görev ve deneyimdir. Eşinizle size nasıl yardımcı olabileceği konusunda konuşun. Bu, müstakbel babanın kendini sürecin bir parçası hissetmesini sağlarken, anne adayı olan sizin de üstünüzden yük alacaktır.

4.AY

Gebeliğin dördüncü ayı, epey önemli bir dönem sayılır. Büyük güne adım adım yaklaşırken, dördüncü ayda heyecan verici birçok kilometre taşı geçilir.

Gebeliğin Dördüncü Ayında Sık Görülen Belirtiler

Aşağıdakilerin tümünü yaşamayabilirsiniz, ama bunlar gebeliğin dördüncü ayında sık görülen belirtilerdir:

Gebeliğin dördüncü ayında rahatsız edici belirtiler nispeten azdır. Bu yüzden bu dönem, anne adaylarının çoğunun dekorasyon, alışveriş, seyahat ve hazırlık gibi daha fazla enerji isteyen işler yaptıkları bir “balayı” dönemi olarak da adlandırılır.

20. Hafta Taraması

Anatomik tarama olarak da bilinen önemli bir kontrol olan 20. hafta taramasında, doktorunuz sizin ve küçüğünüzün sağlığıyla ilgili her şeyin yolunda olup olmadığına bakar.

20. hafta taraması sırasında eğer isterseniz, bebeğinizin cinsiyetini de öğrenebilirsiniz. Cinsiyetini öğrenmeyi ya da sonuna kadar sürpriz olarak bırakmayı tercih etseniz de, muhtemelen artık bebek isimleri düşünmeye başlayacaksınız. Minik aşkınıza isim verirken size farklı seçenek ve seçim kriterleriyle yardımcı olabilecek Prima Bebek İsimleri Sözlüğü’ne mutlaka göz atın.

Ultrason taraması acısız bir süreçtir. Karnınıza hafif soğuk bir jel sürülür ve ultrason aleti de üzerinde gezinir. Yatağın hemen yanındaki ekranda, bebeğinizin bulanık bir görüntüsünü görebilirsiniz.

Gebeliğin 4. Ayı: İçerideki ve Dışarıdaki Değişimler

Bebeğinizin Gelişimi: Bebeğiniz hala minicik olsa da, kaş ve kirpik de dahil olmak üzere şimdiden tüm özellikleri gelişmiştir. Hatta şaşırtıcı şekilde artık kendine ait bir parmak izi bile vardır. Ayrıca başında saçları da çıkmaya başlayabilir.

Bebeğiniz hıçkırabilir ve esneyebilir -büyümek yorucu bir iş.

Vücudunuzdaki Değişimler: Gebeliğin dördüncü ayında, muhtemelen 18. ve 20. haftalar arasında ilk kez bebeğinizin hareket ettiğini hissedebilirsiniz. Size karnınızda kelebekler kanat çırpıyormuş gibi gelecek. Ne harika bir dönem.

Büyüyen bebeğiniz akciğerlerinize baskı yapmaya başladığı için, bir miktar nefes darlığı çekebilirsiniz. Bu baskı, bebeğiniz doğum öncesi pelvisin derinliklerine düşene kadar devam edecek.

Büyüyen karnınız muhtemelen artık biraz daha görünür olacak ve insanlar hamile olup olmadığınızı merak edeceklerdir.

Hormonal değişimlere bağlı olarak hamile kadınların bazılarında saçlar kalınlaşabilir, rengi koyulaşabilir ya da yüzlerinde tüylenme olabilir.

Gebeliğin 4. Ayı İçin Kısa Bir Liste

20. hafta taraması: 20. haftayla birlikte gebeliği yarılamış oluyorsunuz ve bu önemli ultrason kontrolünün tam zamanı.

Bebeğinizin cinsiyeti: Bebeğinizin cinsiyetini öğrenmeyi seçtiyseniz, insanlara bunu söylemek isteyip istemediğinizi ve büyük haberi nasıl duyuracağınızı düşünün.

Hamile kıyafetleri araştırın: Gebeliğin dördüncü ayında hamile kıyafetlerine henüz tam olarak ihtiyaç duymayabilirsiniz, ama pantolonlarınız bir miktar sıkmaya başlayabilir. O yüzden bu dönem, çevrenizdeki butikleri ya da online hamile kıyafetleri satan mağazaları araştırmaya başlamak için iyi bir zamandır.

Açlık hissini kontrol edin: Daha önce hissetmediğiniz bir açlık hissederseniz, sağlıklı gebelik beslenme programınıza bağlı kalmaya çalışın. İki kat yemek yerine, doktorunuzun önerilerine uyun ve yediklerinizin miktarını sağlıklı gıdalarla biraz daha artırın.

Tatil yapın: İkinci üç ayda artan enerjinizi kullanın. Karnınız henüz çok büyümemiş ve büyük hazırlıklar başlamamışken, eşinizle birlikte huzurlu bir tatil yapın. Eğer ilk bebeğinizse, küçüğünüz size katılmadan önce bu eşiniz ve sizin için harika bir başbaşa kalma fırsatı olabilir.

5.AY

Gebelik boyunca her kadının vücudu farklı zamanlarda, farklı biçimlerde değişir. Yine de gebeliğin beşinci ayında karnınız iyice görünür hale gelir, yani kendinizi fiziksel değişimlere olduğu kadar, isteseniz de istemeseniz de her an herkesten gebelik tavsiyeleri almaya hazırlayın.

Gebeliğin 5. Ayında Sık Görülen Belirtiler

Büyük bir olasılıkla hala gebeliğin ikinci üç ayında görülen enerji patlamasını yaşıyor olacaksınız. Çoğu kadın gebeliğin bu döneminin en güzel zamanları olduğunu söylüyor. Ancak gebeliğin beşinci ayında görülen rahatsız edici bazı semptomlarla da karşılaşabilirsiniz:

Bu semptomların normal olduğunu ve bir kısmını sadece bu ay yaşayabileceğinizi unutmayın.

Gebeliğin 5. Ayı: İçerideki ve Dışarıdaki Değişimler

Bebeğinizin Gelişimi: Bebeğiniz kilo alıyor ve yüz hatları yerli yerinde. Bu aşamada hala epey esnek, dolayısıyla tekmelediğini, yumrukladığını ve yuvarlandığını hissediyor olacaksınız. Bu hareketler, bazen (özellikle de siz uyumaya çalışırken geceleri) rahatsız edici olsa da, sağlıklı bir bebeğe sahip olduğunuzun işaretidir.

Vücudunuzdaki Değişimler: Gebeliğin bu ayının, artan enerjinizin tadını çıkarmaya devam etmek gibi pek çok pozitif yanı bulunur. Çoğu hamile kadın da gebelikte güzelleşir ve ışık saçar. Göbeğiniz büyümeye devam eder (yukarıda bahsedilen gebelik belirtilerinin tetiklenmesi), ancak kolaylıkla hareket edemeyeceğiniz kadar büyük de değildir. Karnınız büyüdükçe göbek deliğinin dışarı çıktığını fark edebilirsiniz. Ayrıca tırnaklarınızın dokusunda ve büyümesinde bazı değişiklikler görebilirsiniz.

Gebelikte Vücudunuza Alışmak

İçinizde büyüyen bebeğinize güvenli bir yuva sağlamakla önemli bir iş yapıyorsunuz, ama bu kendinizi bedeninizin yeni şekli konusunda her zaman rahat hissedeceğiniz anlamına gelmez. İkinci üç aylık dönemsırasında rahat ve hoşunuza gidecek hamile kıyafetleri almanın tadını çıkarın.

Yabancılardan ve aynı şekilde sevdiklerinizden gebelik hakkında tavsiye, soru ve yorumlar aldığınızda nasıl yanıt vereceğinizi merak edebilirsiniz. Onlara teşekkür ederek söylediklerini dikkate aldığınızı düşünmelerine izin vermek ve konuyu kapatmak, iyi bir stratejidir.

Haberi patronunuzla ve işyerinizdeki diğer kişilerle paylaşmayı tercih etmiş ve doğum izni planlarına başlamış olabilirsiniz. Gebeliğin beşinci ayında sorumluluklarınızı meslektaşlarınıza nasıl devredeceğinizi planlamaya başlamanız iyi olur; böylece üçüncü üç aylık döneme büyük, stresli işler bırakmamış olursunuz.

Gebeliğin 5. Ayı İçin Kısa Bir Liste

Doğum Öncesi Eğitim Programlarına Yazılın: Çoğu doğum öncesi eğitim programı bir ya da iki ay sonra başlar. Alabildiğinizce destek ve bilgi almak için, bu sınıflardan birine yazılın.

Bebeğinizle Konuşun: Bebeğiniz sesinizi tanımayı öğreniyor ve önceki aylardan daha iyi duyuyor. Onunla her gün konuşmayı, ona şarkı söylemeyi ya da kitap okumayı alışkanlık haline getirin.

Erken Doğum Belirtilerini Öğrenin: Artık erken doğum belirtilerine dikkat etme zamanı. Erken doğum yapacağınızı düşünürseniz, doktorunuzla hemen iletişime geçin.

Artan Enerjinizi Kullanın: İkinci üç ayda yükselen enerjinizi egzersiz, seyahat, evinizi bebeğiniz için hazırlamak ve açıkları kapatmak için bir fırsat olarak kullanabilirsiniz.

İyi Beslenin: Bu aşamda bebeğiniz hızlı büyüyor ve muhtemelen kendizi ekstra aç hissediyorsunuz. Kendinizi yiyip içmekten alıkoymanın zamanı değil; bunun yerine sağlıklı ve besleyici gıdaları istediğiniz kadar yiyebilirsiniz.

Rahatınıza Özen Gösterin: Uyumak için en rahat pozisyonları keşfedin, daha rahat ayakkabılar seçin (özellikle de ayaklarınız şişiyorsa), büyüyen karnınıza yeterli alan sağlayacak hamile kıyafetleri alın ve büyüyüp şekil değiştiren göğüslerinize destek olacak sütyenler takın.

6.AY

Gebeliğin altıncı ayında, ikinci üç ayın sonundasınız. Bu da genellikle, karnınız iyice büyüdüğü için enerjinizin düşmesine birkaç haftanız daha var demektir.

Gebeliğin 6. Ayında Sık Görülen Belirtiler

Altıncı ay civarında aşağıdaki gebelik belirtilerinden bir kısmını yaşayabilirsiniz. Belirtilerin tümü gebelik sırasında yaygın olsa da, siz hepsini yaşamayabilirsiniz:

Gebeliğin 6. Ayı: İçerideki ve Dışarıdaki Değişimler

Bebeğinizin Gelişimi:Bu ay bebeğinizin göz kapakları açılacak ve yüksek seslere tepki verebilmeye başlayacak. Ayrıca bebeğinizin tat alıcıları, amniyotik sıvı aracılığıyla, yediğiniz şeylerin farklı tatlarını alabilecek. Bu yüzden baharatlı gıdalar yedikten sonra bebeğinizin daha hareketli olduğunu fark edebilirsiniz. Artık kalp atışları da steteskopla duyulabilecek kadar güçlü. Hatta eşiniz kulağını karnınıza yaslayarak bu minik atışları dinleyebilir bile.

Vücudunuzdaki Değişimler: Altıncı ayla birlikte, bebeğiniz geliştikçe epey kilo almış olacaksınız. Bu da uzun süre ayakta durmayı sizin için daha rahatsız edici hale getirecektir. O yüzden gün içinde ayaklarınızı mümkün oldukça, yukarıya kaldırarak uzatın. Ağırlaşan vücudunuz ayrıca rahat bir uyuma pozisyonu bulmanızı da zorlaştırabilir; yatarken sizi destekleyecek yastıklar kullanmayı deneyin. Gerilen cildinizin yarattığı kaşıntıyı hafifletmek için de nemlendirici kullanabilirsiniz.

Ayrıca ayaklarınız, bilekleriniz, elleriniz ve yüzünüzde şişmeler olabilir. Bu şişmeler ani ve şiddetli olursa, hemen doktorunuzu aramalısınız.

Yaratıcı ve Düzenli Olun

Bu zamanı bebeğinizin ihtiyaç listesini düzenlemek, baby shower partisinin düzenlenmesine yardımcı olmak, bebek odasının dekorasyonu ve hazırlanması, bebeğe isim bulmak gibi verimli işler için kullanın. Ayrıca yenidoğanınızın giyecek, bebek arabası ve bolca bebek bezi gibi temel ihtiyaçları için alışveriş de yapabilirsiniz.

Evinizi ve Arabanızı Bebeğiniz İçin Güvenli Hale Getirin

Şimdi güvenlik hakkında düşünmenin ve hazırlık yapmanın tam zamanı. Bu ay, erken davranıp güvenli bir bebek odası kurarak ve diğer büyük işleri de hallederek evinizi bebeğiniz için güvenli hale getirebilirsiniz. Bebeğinizi eve getirdiğinizde, çok daha az zamanınız olacak, bu nedenle bebek kapıları ve kilitlerini takma, tehlikeli eşyaları ulaşamayacağı yerlere kaldırma ve (çekmece ve şifoniyer gibi) mobilyaları sabitleme gibi işleri yapmanın tam zamanı.

Arabanızı bebek için güvenli hale getirmek de ayrıca önemlidir. En önemlisi, yaşına uygun bir araç koltuğu almaktır. Aldıktan sonra kurmak için bir profesyonelden yardım alın ve aracınızı yenidoğan bebeğinizi hastaneden eve getirmek için hazır hale getirin.

Gebeliğin 6. Ayı İçin Kısa Bir Liste

Doğumunuzu planlayın: Doktorunuzla doğumunuzla ilgili konuşmaya başlayın. Unutmayın, her şeyi planlayamazsınız (özellikle de acil bir durum olduğunda), ancak tercihleriniz üzerine düşünmek ve doğum başlamadan önce seçeneklerinizi bilmek faydalı olabilir. Doğum planı, doğum sırasında hangi pozisyonda olmak isteyeceğiniz, sizi rahatlatacak önlemler (müzik gibi) ve bebeğiniz doğduktan hemen sonra yapmak isteyebilecekleriniz (mesela göbek bağını kimin keseceği) gibi şeyleri içerir.

Bebeğin güvenliği için önlem almaya başlayın: Evinizi, arabanızı bebeğiniz için güvenli hale getirin ve bebek odanızı hazırlayın ki karnınız üçüncü üç ayda iyice büyümeden önce bu büyük işleri bitmiş olsun.

Baby shower partinizin tadını çıkarın: Gebeliğin altıncı ayında aileniz ya da arkadaşlarınızdan biri bir baby shower partisi düzenleyebilir. Bu, sevdiklerinizin yeni bebeğinizi kutlaması için bir fırsat olacaktır. Konukların bebeğin ismine karar vermeniz konusunda yardımcı olabilecekleri bir parti teması ve eğlenceli oyunlar düzenlenebilir. Ayrıca bebeğinizin cinsiyetini partide açıklamayı düşünebilirsiniz.

Doğum hakkında okuyun: Doğuma hazırlık kurslarına katılmış bile olsanız, doğum hakkında sorularınız ve endişeleriniz olabilir. Doğum hakkında yazılmış kitapları okuyun ve başka annelerle doğum deneyimleri hakkında konuşun

Olabildiğince rahatlayın: Her ne kadar yapacak ve düzenlenecek çok şey olduğunu düşünseniz de, dinlenmek ve rahatlamak için de vakit ayırmalısınız.

7.AY

Gebeliğinizin üçüncü üç ayına, pek çok açıdan son dönemine girdiniz.

Gebeliğin Yedinci Ayında Sık Görülen Belirtiler

Üçüncü üç ayın bu aşamasında, büyüyen karnınızın ve ilerleyen hamileliğinizin etkilerini hissetmeniz olağandır. Belirtiler aşağıdaki durumları içerebilir:

Unutmayın, herkes farklıdır ve bu belirtilerin hepsini birden yaşamayabilirsiniz. Anne adaylarını endişelendirebilen belirtilerden bazıları şunlardır:

Çatlaklar: Gebeliğin yedinci ayında, karnınız her geçen gün daha da büyüyecek. Bunun sonucu olarak karnınız, göğüsleriniz, basenleriniz, kollarınız ya da kalçalarınızda çatlaklar oluşabilir. Ciltteki bu pembe ya da kırmızımsı mor çizgiler çoğu kadında olur, ama doğum sonrası genelde zamanla silinip giderler. Sağlıklı beslenme ve gebelik boyunca yavaş yavaş doğru miktarlarda kilo almak, çatlak oluşma ihtimalinin azalmasına yardımcı olabilir.

Ciltte Kaşıntı: Cildiniz esnediği için kaşınabilir. Cildinize yatıştırıcı yağlar ve hafif nemlendiriciler sürün; sıcak su cildinizi kurutabileceği için, ılık suyla duş alın.

Gebeliğin 7. Ayı: İçerideki ve Dışarıdaki Değişimler

Bebeğinizin Gelişimi: 32. hafta civarı, genelde bebekler doğmaya hazırlanmak için baş aşağı dönerler ve ayrıca mesaneye baskı uygulayarak aşağıya doğru hareket etmeye başlarlar. Bu hareket akciğerlerinizdeki baskıyı hafifletip nefes almanızı kolaylaştırabilir.

Bebeğinizin kemikleri sertleşmeye başlar. Ancak kafatası, doğum kanalından daha kolay geçebilmesi için daha yumuşak kalır. Doğum sırasında kafatası plakaları birbirleri üzerine kayar, bu da bazen bebeklerin kafasının koni şeklinde olmasına neden olur. Yine de endişelenmeyin, bebeğinizin kafa şekli birkaç gün içinde normale dönecektir.

Vücudunuzdaki Değişimler: Gebeliğin yedinci ayı boyunca rahminizdeki alan biraz daha daralır ve bebeğiniz bu yüzden daha az hareket edebilir. Yine de her gün hala biraz hareket hissedersiniz.

Karnınız büyüdükçe ağırlık merkeziniz değiştiği için, ayaktayken dengesizlik hissedebilirsiniz, bu yüzden yürürken acele etmeyin. Karnınız genişledikçe eğilmeniz zorlaşabilir ve karnınızı destekleyebilmek için yürümeniz de değişebilir.

Göğüsleriniz büyür ve daha da ağırlaşır. Göğüslerinizdeki damarlar daha görünür hale gelebilir ve göğüs uçlarınızın rengi koyulaşabilir.

Gebeliğin 7. Ayı İçin Kısa Bir Liste

Dinlenin: Mümkün olduğunca dinlenmeniz önemlidir. Karnınız büyüdükçe uyumanız zorlaşsa da yan yatıp karnınızı yastıklarla destekleyerek ve bacaklarınızın arasına bir yastık alarak uyumayı deneyebilirsiniz.

Erken doğum hakkında bilgi alın: Çoğu anne adayı erken doğum konusunda endişelenir ve bazen Braxton Hicks sancılarını doğum sancısı sanabilir. Korkularınızı yatıştırmak için, inatçı kramp ya da kasılmalar, kan gelmesi ve bel ağrısı gibi erken doğum işaretlerini öğrenmek işe yarayabilir. Erken doğum yapabileceğinizle ilgili ya da yaşadığınız bir belirti konusunda endişeleriniz varsa, doktorunuza danışın.

Sevdiklerinizle konuşun: Tüm gebelik belirtileri ve değişen vücut şekliniz yüzünden, vücudunuz üzerindeki kontrolünüzü kaybettiğinizi hissedebilirsiniz. İçinde bulunduğunuz, duygusal bir dönemdir ve bu hisler normaldir. Dinlenmeye ve rahatlamaya çalışın, sevdiğiniz insanlarla hislerinizle ilgili konuşun ve doğuma fazla kalmadığını unutmayın.

Braxton Hicks kasılmalarını öğrenin: Bu alıştırma kasılmaları aynı zamanda “yalancı kasılma” olarak da bilinir ve üçüncü üç ayınızda siz de birkaç kez yaşayabilirsiniz.

İsim konusunda fikir alışverişi yapın: Bebeğinize vereceğiniz ismi bulmuş olabilirsiniz, ama hala bulamadıysanız, Prima Bebek İsimleri Sözlüğü küçüğünüz için en kusursuz ismi bulmanıza yardımcı olabilir.

8.AY

Uzun bir yolculuk oldu, ama gebeliğin sekizinci ayında hala sabırsızlıkla bekleyebileceğiniz birçok şey var. 37. Haftanın sonunda, bebeğiniz doğmaya neredeyse tamamen hazır olacak.

Unutmayın, bebeklerin yaklaşık sadece %5’i dönemlerini tamamen dolduruyor ve kadınların çoğu 38. ve 42. haftalar arasında doğuruyor. Bu da gebeliğin sekizinci ayının sonlarına doğru doğum yapmaya her an hazırlıklı olmanız gerektiği anlamına geliyor. Elbette bu ay doğurma ihtimaliniz olsa da, normalde doğuma hala birkaç haftanız var. Bu zamanı, büyük güne hazırlanmak için kullanın.

Doğuma Hazırlanmak

Gebeliğinizin bu noktasında, doğuma hazırlanmak ve doğum başlangıcı belirtilerini izlemek çok önemlidir. Braxton Hicks olarak bilinen alıştırma kasılmalarının aksine, kasılmalar düzenli olduğu ve gittikçe kısa aralıklarla ortaya çıktığında gerçekten doğurmak üzere olduğunuzu anlayabilirsiniz. Doğuracağınız zaman ayrıca bel ağrısı, kramplar ya da pelvik baskı hissedebilirsiniz. Suyunuz gelebilir ve serviksten “nişan gelmesi” olarak bilinen, kanlı, sümüksü bir sıvı gelebilir.

Doğum belirtilerini fark ettiğinizde paniğe kapılmayın. Sizi evde ne kadar süre bekleyip, hastaneye ne zaman gitmeniz gerektiği konusunda yönlendirebilecek doktorunuzla iletişime geçin.

Gebeliğin 8. Ayında Sık Görülen Belirtiler

Gebeliğin sekizinci ayında bazı gebelik semptomları yaşayabilirsiniz, ama moralinizi yüksek tutun, çünkü artık çok az kaldı. Bu ayki tipik gebelik belirtileri şunlar:

Gebeliğin 8. Ayı: İçerideki ve Dışarıdaki Değişimler

Bebeğinizin Gelişimi: Bebeğiniz artık (pelvisinize doğru) “inmiş” olacak ve daha yavaş olsa da büyümeye devam edecek. Şu an bulunduğu yer epey dar olduğu için, daha az hareket hissederseniz şaşırmayın.

Vücudunuzdaki Değişimler: Fiziksel değişimlerin yanı sıra, oldukça duygusallaşabilirsiniz. Karnınızın iyice büyümüş olması birçok kişinin size tavsiyelerde bulunmasına neden olabilir ve kendinizi bunalmış, endişeli, rahatsız ya da gergin hissedebilirsiniz. Ayrıca biraz sabırsızlanabilirsiniz de, ancak bebeğinizin sizinle tanışmaya hazırlandığını, sadece biraz daha zamana ihtiyacı olduğunu unutmayın. Bu duygulara alışmaya çalışın ve bunun geçip gidecek duygusal bir aşama olduğunu hatırlayın -başarabilirsiniz.

Gebeliğin 8. Ayı İçin Kısa Bir Liste

Doğum planınızı tamamlayın: Doğum planınızı hazırlamış olabilirsiniz. Hazırladıysanız, doğum ekibi için bu planın birer çıktısını almayı unutmayın.

Hastane çantanızı kapının yakınlarında hazır bulundurun: Hastane çantanızı hazır edin. Hastane çantanız, sizin ve eşinizin doğum sırası ve sonrasında ihtiyacınız olacak eşyaların hepsini içermelidir. Ayrıca bebeğinizin hastanede ve eve dönerken ihtiyacı olacak giysiler ve diğer eşyalar da bu çantada yer almalıdır.

Hastane tatbikatı yapın:Zaman geldiğinde hastaneye nasıl gideceğinizi planlayın. Bebeğinizin trafiğin yoğun olduğu bir sırada gelme ihtimaline karşı, hastaneye gitmek için birkaç farklı rota belirleyin. Eğer hastaneniz izin verirse, nereye gideceğinizi bilmek için, doğum servisinin yerini önceden görün. Doğum ekibinizin telefon numaralarını ve hastanenin adresini telefonunuza kaydedin. Ayrıca bir kağıda yazıp dolabınıza yapıştırın ki son dakikada bu tür detaylarla uğraşmak zorunda kalmayın.

Son dokunuşları yapın: Bu dönemi dinlenmek, bebek odasını düzenlemek ve evinizi bebek için güvenli hale getirmek için son hazırlıkları yapmak için kullanın. Kendinizi rahat hissetmeniz önemli olduğu için, programınızı çok sıkıştırmayın ve bu zamanların tadını çıkarmaya çalışın.

Sağlıklı birkaç adım atın: Gebeliğin sekizinci ayında kendinizi biraz daha rahat hissedebilmek için, Kegel egzersizleri ve nefes egzersizleri yapmak, duruşunuzu düzeltmek ve bolca su içmek gibi sağlıklı adımlar atabilirsiniz.

9.AY

Evet! Artık gebeliğinizin son ayındasınız ve bebeğiniz her an doğabilir. Çoğu kadın 38 - 42. haftalar arasında doğum yapar ve çok az bebek tam zamanında doğar.

Gebeliğin 9. Ayında Sık Görülen Belirtiler

Gebeliğinizin son ayında yaşayabileceğiniz normal belirtilerin bazıları şunlar:

Gebeliğin 9. Ayı: İçerideki ve Dışarıdaki Değişimler

Bebeğinizin Gelişimi: Bebeğinizin, alacağı ilk nefese ve çok önemli olan ilk ağlayışına hazırlanan akciğerleri, doğum anına kadar gelişir. Yakında bu ufaklığın ne kadar büyük bir yaygara çıkarabileceğine şaşıracaksınız.

Gebeliğinizin son ayında, bebeğiniz baş aşağı dönmüş olur. Eğer ters pozisyondaysa ayaklar ya da popo kısmı aşağıdaysa, doktorunuz çevirmeyi deneyebilir ya da sezaryen önerebilir.

Vücudunuzdaki Değişimler: Kendinizi ağırlaşmış, yorgun ve sabırsız hissedebilirsiniz —hatta hiçbir pozisyonda rahat edemediğiniz için otururken ya da yatarken yerinizde duramayabilirsiniz. Ayrıca bazı anne adayları vücut doğuma hazırlandığı için, enerji patlaması yaşayabilirler.

Olumlu değişimlerden biri, bebek pelvisin aşağılarına doğru indiği için akciğerlerinizdeki baskının azalmasıyla nefes almanızın biraz daha kolaylaşması olacaktır. Ancak aynı nedenle idrara çıkma sıklığınız artabilir.

Bu son dönemde kramp ya da kasılma hissederseniz, alıştırma kasılmalarıyla gerçek kasılmalar arasında fark olduğunu unutmayın ve kasılmalar arasındaki zaman aralıklarını not edin. Doğurmak üzere olduğunuzu düşünürseniz, doktorunuzu arayın ve belirtilerinizi iletin.

Bebeğiniz 40. Haftada doğmamış olursa, doktorunuz 41 ve 42. haftalarda sizi ve bebeğinizi daha yakından takip edecektir. Doktorunuzla doğumu başlatıp başlatmamayı ve doğum zamanını tartışabilirsiniz. Bebeğiniz 42. haftanın sonunda doğmamış olursa, muhtemel riskleri azaltmak için doktorunuz doğumu başlatmayı önerebilir.

Gebeliğin 9. Ayı İçin Kısa Bir Liste

Bakıcı ayarlama: Yenidoğanınızı eve getirdikten sonra çocuk bakımına ihtiyacınız olabilir. Varsa daha büyük çocuklarınız için kısa süreli ya da yenidoğan bebeğinize sonraki aylar için uzun süreli bakıcıya ihtiyaç duyabilirsiniz.

Son hazırlıklar: Gebeliğin dokuzuncu ayında, “nesting” olarak adlandırılan, evinizi bebeğinize hazır etmek için dayanılmaz bir arzu duyma hissini yaşayabilirsiniz. Gebeliğinizin son günleri ya da haftalarını son hazırlıklara ve evinizi olmasını istediniz gibi hazırlamaya ayırabilirsiniz. Bu kısa dönemli enerji artışını fazladan yemek pişirip dondurucuya atma, temizlik ya da bebek malzemelerini, örneğin bebek bezlerinistoklamaya kullanabilirsiniz.

Hastane ziyaretlerini ve bebek duyurusunu planlayın: Hastanede yanınızda kimleri istediğinizi, yardım ve ziyaret tekliflerini nasıl yanıtlayacağınızı düşünün. Doğum sonrasında yapacak çok şeyiniz olacak, bu yüzden doğumu arkadaşlarınız ve ailenize nasıl duyuracağınıza karar vermenin şimdi tam zamanı.

Bebeğinizin ismine karar verin: İçinize sinen bir isim bulmakta zorlanıyorsanız ya da bulduğunuz isimle ilgili kararınız son anda değiştiyse, doğru ismi bulmak için Prima Bebek İsimleri Sözlüğü’nü deneyin.

Uyuyun: Yapılacaklar listesini bir kenara koyup, olabildiğince uyumaya çalışın. Sadece dinlenmeyin, kendinizi şımartın. Bu sizin sadece size ait son zamanlarınız olabilir, o yüzden pedikür ve ayak masajı yaptırın, güzel bir film izleyin, eşinizle ve sevdiklerinizle baş başa huzurlu vakitler geçirin. “Bebeksiz” son birkaç gününüzün tadını çıkarın.

 

Bumble
Sayfa Yükleniyor...