İLETİŞİM

150 TL üzeri ücretsiz kargo

Bebek Bakımı

Yeni Doğan Bebekte Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılır?

Göbek bağının doğumdan sonraki iki hafta içinde düştüğünü görebilirsin. Bu zaman zarfında bebeğinin göbek bağını kuru tutabilirsen bağın düşmesi hızlanacaktır. Bu nedenle göbek bağı düşene kadar bebeğini küvette yıkamaman ve bu bölgenin ıslanmamasına dikkat etmen önemli.

Ayrıca göbek bağının hava ile temas etmesi daha çabuk iyileşmesini sağlar. Bu sebeple bölgenin bebek bezi ile kapanmaması daha çabuk iyileşme açısından sağlıklı olur.

Göbek bağı düştükten sonra ise bölgeye alkollü ya da kolonyalı bez koyarak kurumasını hızlandırabilirsin.

Eğer göbek bağının çevresinde iltihap, kaşıntı, kızarıklık fark edersen doktora danışman gerekebilir. Böyle durumların acil tedaviyi gerektiren sebeplerden oluşabileceğini aklında bulundurmanı öneririz.

Yeni Doğan Bebek Banyosu Nasıl Yaptırılır?

Bebeğinin göbek kordonu düştüğüne göre artık küvette yıkamaya başlayabilirsin. Peki, küçücük bebeğini nasıl yıkayacaksın? Biraz endişeli biraz da heyecanlı olduğun bu işin üstesinden gelmek için işte aşamalar:

Küveti ve bebeğinin kıyafetlerini hazırla! Suyun ısısını ılık olacak şekilde ayarla! Bebeğini bir elinle sıkıca tutarken diğer elinle yıkamaya başla! Bebeğinin başını, sırtını, poposunu yıkadıktan sonra boynu, parmak araları gibi kıvrımları yıkamayı da unutma!

Bu kadar kolay işte!

 

Yeni Doğan Kanguru Bakımı Nasıl Yapılır?

Kanguru bakımı denildiğinde akla prematüre bebekler gelir. Eğer senin de prematüre bir bebeğin varsa bu yöntemi uygulaman çok yararlı olabilir.

Kanguru bakımı nasıl yapılır? Bebeğinin göğsüne yatarak yarım saat kalması ile başlayan ten temasıdır.

Bu yöntem düşük doğum ağırlığında olan bebeğinin kilo almasını kolaylaştırabilir ve gelişimine katkı sağlar. Bu ten temasını bebeğinin sağlık durumunun stabil hale geldiği andan itibariyle uygulamaya başlayabilirsin.

Ayrıca bebeğinle ten teması kurman sadece bebeğinin gelişimi için değil, bebeğine erken bir tarihte kavuşman sebebiyle yaşadığın endişeleri azaltması bakımından da önemli. Onunla bağ kurman ve kalp atışlarını duyman, bebeğini kucağında hissetmen aklından geçen bir sürü sıkıntılı düşünceyi savuşturacaktır, bizden söylemesi..

Yeni Doğan Bebeğin Ağlaması Nasıl Durdurulur?

Bebeğin birçok sebepten dolayı ağlayabilir.

Acıkmış olabilir, korkmuş olabilir, üstünün çıkarılmasından rahatsız olmuş olabilir, altını kirletmiş olabilir. Gaz sıkıntısı çekmesi bu sebeplerden sadece birkaçıdır.

Bebeğinin ağlamasını durdurabilmen için neden ağladığını bilmen gerekir. Bu yüzden iyi bir gözlemci olmalı ve bebeğinin neye nasıl tepkiler verdiğini çözmeye çalışmalısın.

Bazı durumlarda ise neden ağladığını anlayamıyor olabilirsin, böyle durumlar için önerimiz:

Kucaklama, sallama, ninni söyleme, emzirme, karna sıcak havlu koyma gibi kendisini daha güvende hissedeceği ve fiziksel temasla rahatlamasını sağlayacağın yöntemler.

Bu arada ağlayan bebeğini kucağına aldığında onu kucağa alıştırmış ya da şımartmış olmazsın, unutma! Aksine onun huzurlu ve mutlu olmasını sağlamış olursun.

Yeni doğan bebek nasıl giydirilmeli?

Bebeğinin ter bezleri henüz gelişmemiş olduğundan terlemez. O yüzden aşırı sıcak ortam, kat kat giydirdiğin kıyafetler onu rahatsız edebilir. Normal doğum ağırlığında ve zamanında doğan bir bebeğin varsa senden sadece bir kat fazla giymesi yeterlidir. Bebeğinin cildinin hava alması için kıyafetlerinin pamuklu olmasına da dikkat et.

Bebeğinin üşümediğine dair bir ipucu verelim: Genellikle bebeklerin elleri ve ayakları soğuk olur. Bu durum seni yanıltıyor olabilir. Ancak bebeğinin boynu sıcaksa bebeğin üşümüyor demektir.

Yeni doğan bebeğin sünnet bakımı nasıl olmalı?

Bebeğin sünnet olduktan sonra kanama ve akıntı meydana gelebilir. Bu akıntılar bölgenin iyileşmeye başladığının göstergesidir. Bu iyileşmeyi hızlandırmak için;

İlk gün iki bez kullanabilirsin. Böylece hem bebeğinin uyluklarının birbirine çarpmasını engellemiş hem de penisi korumuş olursun. Her bez değiştirdiğinde penisi merhemli gazlı bezle sarman ve iyileşene kadar ıslatmaman iyi olur.

Yeni  doğanda ıslak mendil kullanımı önerilir mi?

Islak mendillerin içinde kimyasal madde bulunur. Bu nedenle sık mendil kullanırsan bu kimyasallar bebeğinin cildinde birikebilir. Eğer ıslak mendil kullanmadan bebeğinin temizliğini sağlama konusunda zorluk çekiyorsan, ıslak mendili kullandıktan sonra sildiğin yerleri su ile durulayabilirsin.

Ancak pişik ve tahrişli olan bölgelerde ıslak mendil kullanmaman gerekir, söyleyelim.

Dışkı ve idrar sıklığı: Bebeğinizin ilk ayında dışkı sayısı fazladır (günde 6-8 kez). Anne sütüyle beslenen bebeklerin dışkıları cıvık olur. Dışkı ilk günler yeşilimsi, daha sonra altın sarısı renk alır. Mama ile beslenen bebeklerin dışkıları daha kıvamlı ve sıklığı daha azdır. Bu bebeklerde kabızlık da olabilir. Bebeğin günde en az 6-8 kez idrar yapması gerekir. Bu beslenmenin yeterli olduğunu gösterir. Bir iki ay sonra bebek 2-3 günde bir de dışkılayabilir, buda normaldir.

Alt değiştirme: Bebeğinizin altını sık değiştirin. Beslenme öncesi altı kirli ise veya bebek huzursuz ise bebeğinizin altını değiştirin. Beslenme ile barsak hareketleri artacaktır; bu nedenle beslenme sonrasında bebeğinizin altını değiştirmeniz gerekebilir. Bebeğin altını ıslak pamukla silebilir, çok kirli ise yıkayabilirsiniz. Hazır silme bezleri, yolculuklarınızda pratik olacaktır. Bebeğin cildi çok hassastır. Islak veya kirli bez uzun süre ( 3-4 saat ) kalırsa pişik olur. Bu durumda bebek cildine uygun pişik kremi uygulayabilirsiniz. Kız bebeklerin altları önden arkaya doğru temizlemek gerekir.

Cilt bakımı: Her banyo sonrası krem veya yağ sürmek gerekmez. Bebek cildi çok hassastır. Krem ve yağlar sürerek cildin terlemesi önlenirse, ufak sivilceler ve isilik tarzında döküntüler ortaya çıkabilir. Eğer cildi kurur ve çatlaklar gelişirse, bir bebek losyonu veya nemlendiricisini günde 2 kere sürebilirsiniz. Bebeğin cildi kuru ise çok banyo yaptırmayın. Banyonun suyuna bebe yağı eklemek de işe yarayabilir.

Tırnak bakımı: Bebeğin tırnağını, ona özel bir bebek tırnak makası ile kesebilirsiniz. Uzamış tırnaklarıyla bebek, yüzünü ve gözünün kornea tabakasını çizebilir. Bebek tırnak makasıyla tırnağın keskin ve sivri köşeleri de ince bir törpüyle yumuşatın. Bu işlemi yaparken yanınıza bir yardımcı almalısınız.

Hapşırık ve hıçkırıklar: Hapşırık, genze kaçan damlacıkları temizlemek üzere bir reaksiyon, hıçkırık ise solunum kası olan diyaframın uyarılması sonucu ortaya çıkan bir reflekstir. Hıçkıran bebek kısa süre ile emzirilirse bu refleks yavaşça kaybolur.

Yatma pozisyonu: Bebeğinizi sırtüstü yatırın. Son yıllardaki araştırmaların sonuçlarına göre sırtüstü yatış en güvenli yatma şeklidir. Bebeğin başını uyurken her iki yana çevirebilirsiniz. Bebek uyanıkken yüzükoyun yatırarak kollarının kuvvetlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Yastık ve kuş tüyü yorgan kullanmayın. Yorganını göğüs hizasına kadar örtün, başına çekmeyin. Bebeği fazlaca ısıtmayın. Yatağında yumuşak oyuncaklar bırakmayın. Bu önlemler SIDS denilen nedensiz beşik ölümlerini önlemek amacıyla tüm dünya bebeklerine önerilmektedir.

Oda ısısı: Sizin rahat ettiğiniz oda ısısında bebeğiniz de rahat edecektir. Zamanında doğan bebekler için 21-24 C derece uygundur. Eğer klima kullanıyorsanız, bebeğin üzerine üflememek koşuluyla bebeği odada tutabilirsiniz. Unutmayın, bebek, kapı veya pencerenin aralanmasıyla, çok soğuk olmayan bir ortamda hemen üşümez. Üşüse de hasta olmaz. Aşırı ısıtma, beslenmeye isteksizlik ve uyku haline neden olur. Bebeğin elleri ve burnu soğuksa, ortam ısısı yetersiz demektir. Bu durumda vücut ısısına da bakılabilir. Üzerine bir battaniye örtülerek bebek ısıtılmalıdır. Devamlı soğuk olan bebekler iyi büyüyemezler.

Araba koltuğu: Hastaneden evinize giderken ve bundan sonraki yolculuklarınızda yeni doğan bebekler için olan araba koltuğu kullanın.

Ziyaretler: ilk haftalarda yorucu ziyaretlerden kaçının. Bebek bakımı zor da olsa en kolay biçimde evde yapılır. Bebeği kalabalık gurupların içerisine sokmayın. Unutmayın, özellikle kış aylarında, kapalı ortamlarda, virüslerin neden olduğu üst solunum yolu enfeksiyonlarına çok sık rastlanır. Bebeğin hastalanmaması için öptürmeyin, kalabalıklara sokmayın, ufak çocuklardan uzak tutun. Annenin de lohusa döneminde kendini iyi koruması gerekir.

 

 

Bumble
Sayfa Yükleniyor...